Vrkoč s mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 25 g Droždí
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 l Mléko plnotučné
  • 0.5 dl Mléko plnotučné
  • 3 polévková lžíce Mandle
  • 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 3 polévková lžíce Hrozinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 752 kcal
  • Sacharidy 100 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 211 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 87 g
  • Cholesterol 251.8 mg
  • Draslík 343.6 mg
  • Vláknina 10306.7 mg
  • Vitamín A 10306.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 3.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1603.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do skleničky rozdrobíme kvasnice, přimícháme 1 lžičku cukru a 0.5 dl vlahého mléka. Kvásek necháme vykynout. Omyjeme hrozinky, loupané mandle a vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky.

  • 2

    Do mísy nasypeme 500 g polohrubé mouky, špetku soli, 100 g cukru 1.5 l vlažného mléka, 3 žloutky, vanilkový cukr, kvásek a směs dobře promícháme. Těsto dobře propracujeme, mělo by být vláčné a hladké. Necháme vykynout.

  • 3

    Vykynuté těsto dáme na vál, zapracujeme do něj ořechy s hrozinkami a rozdělíme je na tři díly. Každý vyválíme na váleček o průměru 5-6 cm a konce spojíme a upleteme vrkoč (cop). Dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a v teple ještě necháme minimálně 25 minut kynout.

  • 4

    Poté vrkoč dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C - 200°C přibližně 35-40 minut. Upečený vrkoč podáváme posypaný moučkovým cukrem až po vychladnutí.

Komentáře k receptu