Lanýžový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 47 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 150 g Cukr krupice
  • 200 g Čokoláda 70% kakao
  • 145 g Máslo čerstvé
  • 20 g Mouka pšeničná hladká
  • 140 ml Voda pitná
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Kakao - prášek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 606 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 53 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 182 mg
  • Draslík 62.5 mg
  • Vláknina 4664 mg
  • Vitamín A 4664 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 180°C.

  • 2

    Dortovou formu vymažeme 10 g rozpuštěného másla a dáme vychladit do ledničky (vy ztuhnutí másla vyložíme dno formy pečicím papírem).

  • 3

    Máslo a čokoládu nakrájíme na kousky.

  • 4

    V misce rozšleháme vejce. Ve větším rendlíku rozpustíme vodu s cukrem, necháme přejít varem a odstavíme. Do vody s cukrem vmícháme čokoládu a mícháme, až se čokoláda rozpustí. Poté přidáme máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Zhruba po 6 minutách přimícháme rozšlehaná vejce. Na závěr vmícháme pečlivě mouku, nejlépe metličkou.

  • 5

    Směs vlijeme do připravené formy. Vložíme do předehřáté trouby, pod mřížku dáme pekáč s horkou vodou, aby se koláč pekl „v páře“.

  • 6

    Upečený koláč necháme asi 6 minut zchladnout na mřížce, poté vyklopíme na servírovací talíř a necháme zcela vychladnout. Poté přikryjeme potravinovou fólií a uložíme v chladničce.

  • 7

    Před podáváním koláč posypeme přes sítko kakaem.

Komentáře k receptu