Karamelové meruňky v listovém těstu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 155 g Cukr krupice
  • 70 g Máslo
  • 250 g Listové těsto
  • 100 ml Smetana na šlehání
  • 12 ks Meruňky
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 427 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 14 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 53.4 mg
  • Draslík 13.5 mg
  • Vláknina 1275.3 mg
  • Vitamín A 1275.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Budeme potřebovat litinovou pánev (o průměru přibližně 18 cm), kterou můžeme dát do trouby. Troubu předehřejeme na 190°C.

  • 2

    Listové těsto vyválíme dokulata na pomoučeném válu přibližně o 2-3 cm větší, než je dno pánve, vyválené těsto si odložíme na chvilku do chladničky. Omyté a osušené zralé meruňky rozpůlíme a vypeckujeme.

  • 3

    V pánvi na plotně si připravíme karamel: rozpustíme máslo, přidáme cukr a za stálého míchání při mírnější teplotě (přibližně během 4 minut) necháme cukr zkaramelizovat dozlatova. Pánev odstavíme z plotny, do karamelu poskládáme meruňky slupkou dolů. Na meruňky položíme plát listového těsta, okraje pomocí vidličky zastrčíme pod meruňky do karamelu. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pánev s meruňkami dáme do trouby, koláč budeme péct do zlatava přibližně 15-20 minut.

  • 4

    Upečený koláč necháme asi 10-15 minut vychladnout, pak ho opatrně překlopíme na servírovací mísu.

  • 5

    Z vychlazené smetany a 1 lžičky moučkového cukru vyšleháme tuhou šlehačku. Koláč nakrájíme na porce, každou porci ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Komentáře k receptu