Klasický citronový meringue páj

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 225 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 210 g Cukr krupice
  • 75 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 105 g Cukr krystal
  • 125 ml Citrónová šťáva
  • 320 ml Voda pitná
  • 3 kávová lžička Cukr moučka
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 4 ks žloutek
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 568 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 47 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 40 mg
  • Draslík 44.2 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z mouky, cukru moučky a 140 g studeného másla vytvoříme jakousi drobenku. Přidáme jeden žloutek a 2 lžíce ledové vody a vytvoříme hladké těsto. Necháme ho 30 minut v lednici zabalené do fólie.

  • 2

    Těsto vyválíme na 3 mm tlustý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Spodek propícháme vidličkou, zatížíme fazolemi a pečeme 10 min na 200 °C. Poté odsypeme fazole a pečeme ještě 20 minut.

  • 3

    Smícháme škrob, cukr krupice, citronovou šťávu a 310 ml vody. Mícháme, aby se vše rozpustilo, poté povaříme na hustý krém. Necháme trochu vychladnout a přidáme citronovou kůru, žloutky a 60 g másla. Dáme do koláče.

  • 4

    Bílky vyšleháme s cukrem do pěny. Navrstvíme na koláč. Pečeme ještě 10 minut dozlatova.

  • 5

    Podáváme až koláč zchladne.

Komentáře k receptu