Pařížský věnec z odpalovaného těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 85 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mandle loupané
  • 17 g Cukr moučka
  • 135 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 ml Voda pitná
  • 120 ml Mléko plnotučné
  • 270 ml Kokosová smetana
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 741 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 159 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 219.1 mg
  • Draslík 62.2 mg
  • Vláknina 1701 mg
  • Vitamín A 1701 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 168.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na plech si položíme pečící papír, který jsme vystřihli do tvaru kruhu. Troubu si předehřejeme na 200°C.

  • 2

    Do mísy prosejeme hladkou mouku, do které zamícháme špetku soli a lžičku krupicového cukru. Ve větším rendlíku při mírné teplotě a za stálého míchání přivedeme k varu vodu s mlékem a máslem. Jakmile se směs začne vařit a máslo je rozpuštěné, odstavíme renlík z plotny. Postupně do směsi zapracujeme připravenou mouku. Stále mícháme, až do doby, kdy se těsto bude odlepovat od stěn nádoby. Pak rendlík dáme znovu na plotnu a za stálého míchání vaříme 3-4 minuty. Odpalované těsto z rendlíku přendáme do mísy a postupně, pomocí ručního šlehače, zašleháme do těsta 4 celá vejce. Těsto by mělo být velmi hutné.

  • 3

    Na pečící papír, po celém obvodu kruhu, naneseme vrchovatou lžící 10 kopečků těsta. Kopečky by se měly dotýkat a tvořit souměrný věneček. Těsto potřeme osoleným, rozšlehaným vejcem, pak ho posypeme na plátky pokrájenými mandlemi.

  • 4

    Plech s věncem vložíme do trouby, pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme do zlatohněda dalších 35-40 minut.

  • 5

    Mezitím, než se věnec upeče, připravíme tuhou šlehačku: do mísy nalijeme smetanu, přidáme moučkový prosátý cukr, vanilkový extrakt a smetanu, kterou vyšleháme na tuhou šlehačku. Mísu se šlehačkou zakryjeme a odložíme na 30 minut do lednice.

  • 6

    Upečené vychladlé těsto podélně rozkrojíme ostrým, plochým nožem. Spodní část naplníme šlehačkou a zakryjeme vrchním dílem. Poté věnec nakrájíme na porce, dáme je na servírovací talířky a podáváme.

Komentáře k receptu