Pražský koláč s vanilkovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Cukr krupice
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 250 g Majonéza
  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Mléko kokosové
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Cukr skořicový
  • 1 polévková lžíce Potravinářský škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2265 kcal
  • Sacharidy 199 g
  • Tuky 153 g
  • Sodík 680 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 111 g
  • Cholesterol 329.9 mg
  • Draslík 422.4 mg
  • Vláknina 9537.5 mg
  • Vitamín A 9537.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 7.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 64.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnku rozdrobíme droždí, přimícháme cukr, vlažné mléko a na teple necháme vzejít. V míse promícháme obě mouky se solí, majonézou a jedním rozšlehaným vejcem. Přimícháme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které se nechytá vařečky. Pod utěrkou necháme těsto na teple kynout asi 45 minut.

  • 2

    Troubu předehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

  • 3

    Z vykynutého těsta vyválíme dvě kola, která přeneseme na plech a necháme ještě asi 10 minut kynout.

  • 4

    V mezičase připravíme drobenku promnutím pokrájeného másla s ostatními surovinami.

  • 5

    Vykynuté placky potřeme druhým rozšlehaným vejcem, posypeme rovnoměrně drobenkou a skořicovým cukrem. V troubě pečeme zhruba 20 minut.

  • 6

    Než se placky upečou, připravíme krém. Mléko vlijeme do hrnce (necháme si stranou 2 lžíce), vsypeme studené, na kostky nakrájené máslo a oba cukry. Na mírném plameni za častého míchání zahříváme. V hrnečku rozmícháme škrob s 2 lžícemi mléka a vlijeme do horkého mléka s máslem. Za stálého míchání necháme krém přejít varem, aby zhoustl. Poté krém necháme vychladnout, často jej promícháváme, aby se neutvořil škraloup.

  • 7

    Smetanu ušleháme, aby byla hodně tuhá, a po částech ji opatrně vmícháme do vychladlého krému.

  • 8

    Upečené placky necháme vychladnout, poté je podélně rozřízneme a plníme krémem.

Komentáře k receptu