Šátečky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Cukr krupice
  • 42 g Droždí
  • 150 g Mák mletý
  • 250 g Tuk ztužený
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Olej rostlinný
  • 0.25 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Hřebíček mletý
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1805 kcal
  • Sacharidy 148 g
  • Tuky 123 g
  • Sodík 487 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 153.2 mg
  • Draslík 583.4 mg
  • Vláknina 23622.7 mg
  • Vitamín A 23622.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 14.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vyložíme pečicím papírem.

  • 2

    Mléko vlijeme do hrnce, vmícháme cukr, koření a mák a vaříme na hustou kaši. Poté odstavíme a vmícháme rum. Náplň necháme vychladnout.

  • 3

    V misce utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme lžíci vlažného mléka a lžíci mouky a promícháme. Necháme vzejít kvásek.

  • 4

    Do mísy prosejeme mouku, vmícháme sůl, olej, rozšlehané vejce, vzešlý kvásek a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Takto vypracované těsto rozválíme na obdélník a celý posypeme nastrouhaným tukem. Stočíme do rolády a pod utěrkou necháme na teple vykynout.

  • 5

    Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, propracujeme a vyválíme tenké placky. Z placek krájíme čtverečky, do středu dáme náplň, rohy čtverečku přeložíme do středu a přitiskneme k sobě tak, aby se při pečení nerozvíraly.

  • 6

    Šátečky klademe na plech a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme dozlatova. Upečené šátečky potřeme rozpuštěným máslem a vychladlé sypeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu