Toskánský ovocný koláč s jablky a hruškami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Hrozinky
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Cukr krupice
  • 50 g Brusinky sušené
  • 100 ml Mléko plnotučné
  • 50 ml Likér Maraschino (Maraska)
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 ks Jablka
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Hrušky
  • 1 hrst Oříšky piniové
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Skořice mletá
  • 2 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 576 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 83 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 70 g
  • Cholesterol 146.3 mg
  • Draslík 292.4 mg
  • Vláknina 9134.1 mg
  • Vitamín A 9134.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 125 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté a odkapané brusinky, hrozinky a piniové oříšky dáme do misky, zalijeme je višňovým likérem a necháme je přibližně 20-30 minut v likéru. Troubu si předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu vytřeme máslem. Chemicky neošetřený citrón omyjeme, osušíme a nastrouháme z něj 1/2 lžíce kůry.

  • 2

    Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s práškem do pečiva, přidáme sůl, citrónovou kůru a vše promícháme.

  • 3

    Do druhé mísy odměříme krupicový cukr, k němu nakrájíme změklé máslo a vyšleháme krém, do kterého postupně zašleháme vejce a mléko. Důkladně vše promícháme, pak těsto nalijeme do připravené formy.

  • 4

    Omytá velká jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na poloviny, jadřince vykrojíme. Z ovoce nakrájíme 2-3mm silné plátky do mísy, přidáme oříškovou směs i s likérem a zlehka promícháme, aby jsme plátky ovoce nerozmačkali. Ovocnou směs poklademe (pokud možno ozdobně) na povrch těsta, vše poprášíme troškou skořice a posypeme třtinovým cukrem.

  • 5

    Koláč vložíme do předehřáté trouby a pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nákrájíme a podáváme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu