Žloutkový krém s vanilkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 90 g Smetana 12% (konzumní)
  • 30 g Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Oříšky piniové
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 274 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 15 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 393.2 mg
  • Draslík 62.9 mg
  • Vláknina 370 mg
  • Vitamín A 370 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 46.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem z něj vyškrábeme dužninu.

  • 2

    V hrnci smícháme mléko se smetanou a na mírném ohni v něm vanilkový lusk a dužninu ohříváme, než se tekutina téměř odpaří.

  • 3

    V misce utřeme do pěny žloutky a lžíci cukru a vmícháme lusk z mléka. Žloutkový krém nalijeme do žárovzdorných formiček, které dáme do zapékací formy, naplněné horkou vodou. Formu vložíme do trouby, předehřáté na 150 stupňů Celsia a krém vaříme 25 minut. Pak ho necháme zcela vychladnout.

  • 4

    V malé pánvi bez oleje osmažíme piniová semínka. Na krém nasypeme zbylý cukr, formičky v zapékací míse se studenou vodou dáme pod rozehřátý gril a cukr necháme zkaramelizovat.

  • 5

    Formičky s krémem vyjmeme z vody, krém s karamelem posypeme osmaženými semínky pinie a podáváme.

Komentáře k receptu