Cuketové lívanečky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Cuketa
  • 100 g Džem jahodový
  • 50 g Pšeničná krupice
  • 30 g Cukr krupice
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 2 špetka Kypřicí prášek do pečiva
  • 5 dl Mléko polotučné
  • 0.15 dl Olej slunečnicový
  • 2 dl Smetana zakysaná 15%
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 499 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 51 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 147.2 mg
  • Draslík 382.2 mg
  • Vláknina 3456.6 mg
  • Vitamín A 3456.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.4 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Krupici dáme do menší misky, přilijeme 2 dl horkého mléka, promícháme a necháme hodinu nabobtnat.

  • 2

    Omytou cuketu oloupeme, nastrouháme. V rendlíku rozpustíme máslo a cuketu pod pokličkou asi 10 minut podusíme. Vyklopíme ji do mísy a necháme vychladnout. Pak k ní přidáme krupici, žloutky, prášek do pečiva, 1–2 lžíce mouky, krupicový cukr a mléko. Těsto promícháme, přidáme tuhý sníh, který jsme vyšlehali ze dvou bílků, a znovu promícháme. Těsto by mělo mít hustotu lívancového těsta (pomalu se bude lít).

  • 3

    V pánvi si rozpálíme olej, malou naběračkou nabíráme těsto, které nalijeme na rozpálený olej a pohybem pánve těsto rozlijeme. Lívanečky smažíme z každé strany dozlatova.

  • 4

    Horké lívanečky posypeme práškovým cukrem, který jsme si smíchali se skořicovým cukrem. Každý ozdobíme kopečkem zakysané smetany, lžičkou jahodového džemu a podáváme.

Komentáře k receptu