Karamelová lízátka s mořskou solí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 200 g Cukr krupice
  • 80 g Kukuřičný sirup
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 152 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 369 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 9 mg
  • Draslík 1 mg
  • Vláknina 3 mg
  • Vitamín A 3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do prohlubní ve formě na cukrová lízátka ( průměr prohlubně 5 cm ) naneseme velmi tenkou vrstvu rostlinného oleje, nebo nastříkáme olejem ve spreji. Do prohlubní vložíme tyčky na lízátka a formu odložíme.

  • 2

    Smícháme vodu, světlý kukuřičný sirup, krupicový cukr, citronovou šťávu a mořskou sůl v rendlíku o objemu 1,8 litru. Vaříme a mícháme na středně silném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčíme štětec a setřeme roztok ze stěn rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů.

  • 3

    Když začne sirup vařit, dámě do rendlíku cukrářský teploměr a po jedné vmícháme kostičky másla. Vaříme za občasného míchání dokud není na teploměru 149 °C. Odstavíme rendlík a vmícháme vanilkovou příchuť.

  • 4

    Pomocí lžíce naneseme horký sirup s máslem do prohlubní ve formě tak, abychom zakryli konce tyček. Po vychladnutí nevytahujeme lízátka z formy za tyčky, ale opatrně prohneme formu dozadu aby se lízátka uvolnila a nezlámala a pak z ní lízátka jednoduše vyklopíme. Z tohoto množství surovin získáme 8 lízátek o průměru 5 cm.

  • 5

    Podle chuti lízátka posypeme hrubou mořskou solí.

  • 6

    Lízátka zabalená jednotlivě do plastové folie a uložená v uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží při pokojové teplotě až měsíc.

Komentáře k receptu