Muffiny s medem a oříšky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 80 g Cukr krupice
 - 170 g Mouka polohrubá
 - 350 g Dýně
 - 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
 - 2 kávová lžička Kakao
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 špetka Sůl
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 1 dl Pomerančová šťáva
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2.5 polévková lžíce Med včelí
 - 2 polévková lžíce Ořechy lískové
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
 - 2 polévková lžíce Jogurt bílý
 - 2 polévková lžíce Vlašské ořechy
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
 - Sacharidy 81 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 105 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 81 g
 - Cholesterol 164.7 mg
 - Draslík 799.3 mg
 - Vláknina 6590.8 mg
 - Vitamín A 6590.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.7 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 40.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Formičky na 12 ks muffiny vytřeme rozpuštěným máslem, vysypeme polohrubou moukou. Oloupanou dýni pokrájíme na kostičky, dáme je do rendlíku s vodou, dusíme asi 10 minut. Měkkou dýni scedíme, dáme do mísy a ručním ponorným mixérem ji rozmixujeme na kaši. Vychladlou dýňovou kaši promícháme s bílým jogurtem, pomerančovou šťávou a tekutým medem. Vanilkový lusk rozkrojíme ostrým nožem a tupou hranou nože dřeň seškrábneme do druhé mísy. K vanilce přidáme pokrájené změklé máslo, žloutky, cukr, jemně nastrouhanou pomerančovou kůru a vyšleháme do pěny. K máslu zašleháme dýňovou kaši s medem.
 - 
                                2
V další míse promícháme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem, mletou skořicí, mletým zázvorem, jemně rozdrceným hřebíčkem, kakaem a špetkou soli. Poté sypkou směs postupně zamícháme do máslové hmoty. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zapracujeme do těsta.
 - 
                                3
Každou formičku naplníme těstem asi do 2/3. Lískové a vlašské ořechy pokrájíme na malé kousky, kterými povrch těsta posypeme. Muffiny pečeme v předehřáté troubě na 180°C, přibližně 20-25 minut. Dozlatova upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, poté je vyjmeme a vložíme do papírových košíčků. Posypeme je moučkovým cukrem a podáváme.