Pěna z oříškového nugátu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 250 g Nugát světlý
  • 80 g Cukr krupice
  • 100 g Kompot mandarinkový
  • 60 ml Voda pitná
  • 80 ml Likér pomerančový
  • 2 ks Pomeranče
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 553 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 2 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 45.8 mg
  • Draslík 142.3 mg
  • Vláknina 6871.3 mg
  • Vitamín A 6871.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V kastrůlku přivedeme k varu smetanu, ihned přimícháme nakrájený nugát a jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Stáhneme z ohně, za stálého míchání rozpustíme nugát a mírně hmotu vychladíme. Vložíme ji do lednice úplně vychladnout.

  • 2

    Pomeranče oloupeme, kůru pokrájíme na tenké proužky. Z pomeranče odstraníme slupku ie blánu, pomeranč rozdělíme na jednotlivé měsíčky, ty nakrájíme na menší kousky. V teflonové pánvi rozpustíme cukr s medem na karamel. Opatrně zalijeme horkou vodou a chvilku povaříme. Odstavíme, vložíme pomerančové kousky, nakrájenou kůru, přilijeme pomerančový likér a vyškrábaná vanilková semínka. Vše promícháme, necháme v lednici celou noc odležet.

  • 3

    Vychladlou směs vyšleháme na pěnu. Na dno vysokých sklenek dáme pomerančovou směs, potom vyšlehanou pěnu, následně přelijeme karamelem. Všechny porce nakonec ozdobíme mandarinkovým kompotem a podáváme.

Komentáře k receptu