Čokoládová barevná bomba

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Čokoláda hořká
  • 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 80 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 7 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 100 g Čokoláda bílá
  • 100 g Čokoláda mléčná
  • 100 g Malibu
  • 100 g Lupínky kokosové
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 652 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 51 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 149.3 mg
  • Draslík 222.4 mg
  • Vláknina 8890 mg
  • Vitamín A 8890 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žloutky dáme do misky, přidáme 40 g cukru a vyšleháme na hustou pěnu. Z bílku, cukru a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Do sněhu zlehka přimícháme pěnu ze žloutků, postupně vmícháme prosátou mouku, spolu s kypřicím práškem a jemně nastrouhanou citronovou kůru.

  • 2

    Plech vyložíme pečicím papírem, vlijeme těsto a rozetřeme ho po celé ploše plechu. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby, při 200stupňové teplotě pečeme 8-10 minut. Upečený korpus i s papírem vybereme z plechu, necháme vychladnout, těsto posypeme moukou. Položíme na utěrku a opatrně sundáme papír. Z korpusu vykrojíme kruh o velikosti dortové pečicí formy. Zbylý korpus nakrájíme na kousky.

  • 3

    Smetanu rozdělíme do dvou kastrůlku, Do jedné půlky smetany vložíme na kousky nalámanou bílou čokoládu, do druhé půlky smetany dáme mléčnou čokoládu. Smetanu s čokoládami vaříme za stálého míchání tak dlouho, aby se obě čokolády rozpustily. Čokolády vložíme do lednice na celou noc. Následovně vyšleháme na bílý a čokoládový krém.

  • 4

    Dortovou formu vyložíme alobalem. Na alobal vlijeme bílou čokoládu, na ní naskládáme kousky nakrájeného korpusu, který pokapeme likérem. Následovně vlijeme tmavou čokoládu, kterou přiklopíme kruhem z korpusu. Naplněnou dortovou formu dáme do lednice vychladnout a ztuhnout, nejméně na 2 hodiny.

  • 5

    Pomocí alobalu vyklopíme moučník z formy. Bílý krém který bude tvořit povrch, posypeme kokosovými lupínky a posypeme hrubě nastrouhanou čokoládou. Nakrájíme na úhledné porce, které podáváme na jednotlivých dezertních talířcích.

Komentáře k receptu