Preclíky z plundrového těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 550 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Droždí
  • 220 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Voda pitná
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.375 l Mléko polotučné
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 711 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 221 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 112 mg
  • Draslík 135.8 mg
  • Vláknina 6075 mg
  • Vitamín A 6075 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plechy vyložíme pečicím papírem, preclíky budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.

  • 2

    Droždí rozetřeme se 3 lžícemi vlažného mléka a 1 lžičkou cukru. Mouku (asi 50 g odložíme na posypání válu) prosejeme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj vlijeme utřené droždí, zaprášíme moukou a necháme vykynout.

  • 3

    V kastrůlku rozehřejeme 50 g másla, vlijeme se zbylým mlékem, cukrem a solí vmícháme do mouky s kváskem a vypracujeme hladké, lesklé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

  • 4

    V mezičase zbylé máslo utřeme do pěny, nejlépe šlehačem. Vál posypeme moukou, na něm z vykynutého těsta vyválíme tenkou placku obdélníkového tvaru, potřeme asi pětinou másla, přeložíme a opět vyválíme. Poté necháme těsto asi 15 minut odpočinout v chladničce. Takto postupujeme, dokud nevypotřebujeme všechno máslo.

  • 5

    Těsto rozdělíme na 20 dílů, z kterých vyválíme tenké proužky a tvoříme preclíky. Každý preclík potřeme žloutkem rozšlehaným s vodou a posypeme hrubým krystalovým cukrem.

  • 6

    Preclíky položíme na plechy a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut.

Komentáře k receptu