Pečená jablka na víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 70 ml Víno bílé
  • 100 ml Voda pitná
  • 200 ml Voda pitná
  • 100 ml Marmeláda pomerančová
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 6 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 6 ks Jablka Golden
  • 2 ks Pomeranče
  • 1.5 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • 6 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Martell cognac
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Cukr moučka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 327 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 12 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 40.7 mg
  • Draslík 135.5 mg
  • Vláknina 3433.3 mg
  • Vitamín A 3433.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá a osušená jablka oloupeme a vykrajovacím nožem z jablek vykrojíme jadřince. jablka pokapeme citrónovou šťávou. Troubu si předehřejeme na 160°C. Hlubší pečící formu (nejlépe litinovou pánev s nepřilnavým dnem) vymažeme silněji máslem, oloupaná jablka dodatečně osušíme a posadíme je s vykrojeným středem vzhůru. Do středu jablek dáme po jedné lžičce másla a posypeme je cukrem. Pak jablka polijeme bílým vínem a koňakem. K jablkám ještě přilijeme půl skleničky vody. Jablka postavíme na plotnu. Tekutinu pod jablky téměř přivedeme k varu, poté je odstavíme z plotny, zakryjeme pečícím papírem a dáme je do trouby péct. Pečeme je 25 až 30 minut. Je velmi důležité, aby vzniklá šťáva pod jablky se vařila, potom jablka neprasknou. Když jdou jablka lehce propíchnout, jsou upečená. Dáváme pozor, aby jsme je nepřevařili.

  • 2

    Mezitím, co se jablka pečou, omyjeme a osušíme 2 pomeranče. Oloupeme z nich kůru, nakrájíme ji na tenké proužky a dáme do rendlíku s vodou a cukrem vařit. Kůru vaříme doměkka asi 10 minut, pak ji scedíme, přelijeme studenou vodou a osušíme.

  • 3

    V míse vyšleháme smetanu s 1 lžicí cukru na tuhou šlehačku. Upečená jablka vyjmeme ze šťávy, tu přelijeme do rendlíku. Přimícháme do ní pomerančovou marmeládu (popřípadě džem), a za stálého míchání zprudka (jen asi 3 minuty) vaříme do zhoustnutí. Ke konci přidáme do šťávy pomerančovou kůru, tu vaříme maximálně jen minutu.

  • 4

    Pečená jablka dáme na servírovací talířky, polijeme je pomerančovou šťávou i s kůrou, ozdobíme šlehačkou a hned podáváme.

Komentáře k receptu