Mražený banánovo-jahodový dezert

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 450 g Jahody zahradní
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 340 g Mléko zahuštěné slazené
  • 230 g Cukr krupice
  • 130 g Sušenky BeBe světlé jemné
  • 500 g Zmrzlina jahodová
  • 340 g Čokoláda na vaření
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 3 ks Banány
  • 0.5 ks Cukr vanilka
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 949 kcal
  • Sacharidy 134 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 84 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 109 g
  • Cholesterol 189.3 mg
  • Draslík 479 mg
  • Vláknina 13806.2 mg
  • Vitamín A 13806.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušenky rozmixujeme, promícháme s rozehřátým máslem a s 1 lžíci tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru.

  • 2

    Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10-15 minut.

  • 3

    Připravíme čokoládovou omáčku: do rendlíku nalijeme kondenzované mléko a za stálého míchání pomalu zahříváme. Přidáme nalámanou čokoládu a cukr. Když je čokoláda s cukrem rozpuštěná, přivedeme k varu a hned odstavíme z plotny, přimícháme lžíci másla, vanilkovou příchuť a mletý zázvor. Mícháme jen do doby, až se máslo rozpustí. Vychladlou omáčku uzavřeme a dáme do chladničky na 30 minut.

  • 4

    Oloupeme banány, omyjeme a necháme okapat jahody. Banány nakrájíme na plátky, jahody rozkrájíme na čtvrtky.

  • 5

    Na koláč nalijeme 2/3 připravené čokoládové omáčky, na ni rozložíme 2/3 banánů a tuto vrstvu pokryjeme jahodovou zmrzlinou. Koláč překryjeme potravinářskou fólií a dáme do mrazničky na 2-3 hodiny.

  • 6

    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 0.5 sáčku vanilkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)

  • 7

    Koláč vyjmeme z mrazničky, na něj upravíme šlehačku, rozložíme pokrájené jahody se zbývajícími banány a celý koláč pokapeme 1/3 čokoládové omáčky, kterou jsme si znovu ohřáli.

  • 8

    Koláč dáme znovu do chladničky na 30 minut, potom koláč pokrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu