Čokoládový dezert s marinovanými švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 10 g Ořechy lískové
  • 100 g Švestky
  • 40 g Cukr krupice
  • 70 g Cukr krupice
  • 30 g Citronová kůra
  • 80 g Cukr moučkový
  • 70 g Cukr moučkový
  • 10 g Kakao
  • 100 g Čokoláda hořká
  • 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Víno červené
  • 50 ml Pomerančová šťáva
  • 30 ml Slivovice
  • 150 ml Smetana na vaření
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 867 kcal
  • Sacharidy 98 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 18 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 416.2 mg
  • Draslík 190.8 mg
  • Vláknina 3455 mg
  • Vitamín A 3455 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.5 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do horké pánve nasypeme cukr, necháme rozpustit na světlý karamel, přilijeme víno, provaříme, necháme vyvařit o polovinu. Odstavíme, zakápneme slivovicí, přidáme vypeckované švestky, strouhanou citronovou kůru a necháme uležet, nejlépe do druhého dne.

  • 2

    Do misky nasypeme cukr, přidáme žloutky a vyšleháme. Ve vodní lázni roztavíme čokoládu, přidáme ke žloutkům s cukrem a postupně přimícháme změklé máslo, kakao a mleté oříšky. Necháme vychladnout a nakonec opatrně vmícháme šlehačku. Hmotou naplníme kulaté formičky a dáme do lednice.

  • 3

    Do misky nasypeme cukr, mouku, přidáme máslo, pomerančovou šťávu a důkladně promícháme. Plech potáhneme papírem na pečení, na něj natřeme v tenké vrstvě máslovou hmotu, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba čtvrt hodiny. Horkou hmotu nakrájíme na čtyři pruhy, které ovineme kolem skleněné láhve a necháme vychladnout.

  • 4

    V pánvi zkaramelizujeme cukr, přilijeme smetanu, promícháme a vaříme zvolna dohusta. Odstavíme a necháme vychladnout.

  • 5

    Doprostřed talířků položíme vychladlé kroužky z láhve, do nich vložíme čokoládovou hmotu z formiček, povrch ozdobíme marinovanými švestkami a kolem nalijeme karamelovou omáčku.

Komentáře k receptu