Teplá jablka s ostružinovým přelivem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Mandle plátky
  • 100 g Ostružiny
  • 300 ml Víno portské
  • 4 kávová lžička Šťáva citrónová
  • 2 kávová lžička Pudinkový prášek - vanilkový
  • 0.2 kávová lžička Nové koření mleté
  • 0.2 kávová lžička Citronová kůra
  • 4 ks Jablka
  • 1 ks Skořice celá
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 479 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 24 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 6 mg
  • Draslík 382.8 mg
  • Vláknina 20947.4 mg
  • Vitamín A 20947.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava pečení: Troubu dáme předehřát na 200°C, zapékací mísu vymažeme 1 lžící másla.

  • 2

    Příprava jablek: Omytá jablka osušíme, škrabkou vyřízneme jádřince a jablka po obvodu mělce nařízneme. Střed každého jablka zalijeme 1 lžičkou citronové šťávy, aby ovoce zůstalo světlé. Potom jablka vyrovnáme do připravené zapékací mísy. Do otvorů jablek, vzniklých po odejmutí jadřinců, rozdělíme ostružinovou náplň, jablka zalijeme portským vínem a do zapékací mísy přidáme kousky 1 rozlámaného svitku skořice. Takto připravená jablka pečeme asi 40 minut. Po upečení vypečenou šťávu zahustíme pudinkem a mezitím jablka uchováme v teple. Pečená jablka s ostružinovou náplní zalijeme zahuštěnou šťávou. Tento moučník servírujeme horký.

  • 3

    Ostružinový přeliv: V misce smícháme mandlové lupínky s opláchnutými ostružinami, citronovou kůrou, třtinovým cukrem a náplň ochutíme mletým novým kořením. Tuto směs rozdělíme do kruhových otvorů jablek, vzniklých po vyjmutí jádřinců.

  • 4

    Zahuštění vypečené šťávy: Ve studené vodě rozmícháme 2 lžičky vanilkového pudinku. Rozmíchaný pudinkový prášek mícháme s vypečenou šťávou z jablek na mírném ohni do zhoustnutí.

Komentáře k receptu