Třešňový dezert na vidličku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 450 g Třešně
  • 50 g Máslo
  • 100 g Cukr krupice
  • 100 g Máslo
  • 50 g Mouka polohrubá
  • 250 ml Acidofilní mléko
  • 1 kávová lžička Vanilkový cukr
  • 1 kávová lžička Vanilkový cukr
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 polévková lžíce Máslo
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 509 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 75 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 147.2 mg
  • Draslík 190.1 mg
  • Vláknina 2836.8 mg
  • Vitamín A 2836.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1509.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté třešně necháme okapat. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu vyhřejeme na 200°C.

  • 2

    V misce připravíme drobenku: pomocí prstů promícháme na kostičky pokrájené máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a hrubou moukou tak, že spojené ingredience nám vytvoří drobenku. Vajíčka rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Třešně vypeckujeme a odložíme.

  • 3

    V míse si vyšleháme žloutky s cukrem, špetkou soli, vanilkovým cukrem a změklým máslem do pěny. Nakonec do pěny postupně zašleháme husté zakysané acidofilní mléko. Přisypeme prosátou polohrubou mouku a důkladně vše zamícháme. Vznikne hladké tužší těsto. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.

  • 4

    Do vymazané formy nalijeme necelou polovinu těsta, na něj rozložíme třešně a zalijeme je zbytkem těsta. Těsto posypeme drobenkou a dáme péct. Pečeme přibližně 35-40 minut dozlatova. Ke konci pečení můžeme formu s těstem zakrýt pečícím papírem. Než koláč vytáhneme z trouby, párátkem nebo špejlí zkontrolujeme, jestli je těsto propečené - nesmí se lepit.

  • 5

    Tento dezert necháme chvilku vychladnou. Servírujeme na dezertní talířky s vidličkou ještě teplý, můžeme ho podávat i vychladlý.

Komentáře k receptu