Dezert se zapečenými jahodami a šlehačkovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 27 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Jahody zahradní
  • 50 g Cukr moučkový
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 25 ml Grappa
  • 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Piškoty cukrářské
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1791 kcal
  • Sacharidy 292 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 1613 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 288 g
  • Cholesterol 469.2 mg
  • Draslík 462 mg
  • Vláknina 12000 mg
  • Vitamín A 12000 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 59.2 mg
  • Vitamín E 3.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 200°C - zapneme jen vrchní spirálu. Omyjeme jahody, zbavíme okvětí a rozdělíme je na poloviny. Jednu část jahod rozmačkáme s cukrem na kaši, druhou polovinu jahod pokrájíme podle velikosti na čtvrtky nebo poloviny.

  • 2

    Připravíme si šlehačkový krém: tři čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme do dvou misek žloutky a bílky. Misku se žloutky vložíme do horké vodní lázně. Přisypeme prosetý moučkový cukr a metličkou vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem do hustého bělavého krému. Pak misku s krémem dáme z horké vodní lázně pryč a necháme krém zchladnout. V druhé nádobě si vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku. Do vychladlého žloutkového krému postupně přimícháme tuhou šlehačku.

  • 3

    Cukrářské piškoty trochu rozdrobíme a rozdělíme je na dno 4 malých zapékacích misek. Piškoty pokapeme italskou pálenkou Grappou. Pak do misek rozdělíme jahodovou kaši, na ni pokrájené jahody, které pokryjeme šlehačkovým krémem. Misky vložíme do středu předehřáté trouby a necháme je několik minut zapéct. Jakmile povrch krému má zlatou, až zlatohnědou barvu, misky vytáhneme z trouby. Necháme je chvilku vychladnout, pak je posypeme moučkovým cukrem s vanilkovou příchutí a podáváme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu