Urmašice

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 45

Suroviny

  • 500 g Máslo čerstvé
  • 750 g Cukr krupice
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 dl Jogurt bílý
  • 4 dl Voda pitná
  • 1 kg Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 235 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 6 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 24.9 mg
  • Draslík 14.6 mg
  • Vláknina 1608.9 mg
  • Vitamín A 1608.9 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.7 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Moučník Urmašice dostal název, protože vytvořené tvary mají tvar datle (v arabštině slovo "urma" znamená datle).

  • 2

    K výrobě tohoto moučníku si nejdříve připravíme těsto.

  • 3

    V míse utřeme máslo do pěny, pak do něj za stálého míchání přidáme jeden žloutek a jedno celé vajíčko, pak zamícháme bílý smetanový jogurt.

  • 4

    Postupně přisypáváme hladkou mouku až do vymíchání hladkého těsta, které dáme na pomoučený vál.

  • 5

    Válečkem rozválíme placku vysokou asi 2 cm a vykrajovátkem nebo pomocí skleničky vykrajujeme tvary podobné datlím.

  • 6

    Koláčky poskládáme na plech, který jsme si vymazali máslem a vložíme je do rozehřáté trouby.

  • 7

    Pečeme při 200°C přibližně 20 - 25 minut dozlatova.

  • 8

    Během pečení si připravíme sirup:

  • 9

    v menším hrnci si do 4 dl vody rozmícháme 750 g cukru, vanilkový cukr a vaříme při mírné teplotě do zhoustnutí.

  • 10

    Když je dostatečně hustý, přidáme do něj citronovou šťávu

  • 11

    a odstavíme.

  • 12

    Upečené koláčky Urmašice narovnáme na mísu a přelijeme je hustým sirupem.

  • 13

    Sirup necháme do koláčků zcela vsáknout, potom podáváme.

Komentáře k receptu