Jahodové kremrole

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Jahody zahradní
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 450 g Cukr krupice
  • 430 g Mouka pšeničná hladká
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 8 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Cukr vanilka
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 3 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 662 kcal
  • Sacharidy 85 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 121 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 168.6 mg
  • Draslík 78.2 mg
  • Vláknina 400 mg
  • Vitamín A 400 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na kremrole si musíme připravit dva druhy těst, ze kterých si připravíme domácí listové těsto.

  • 2

    Na přípravu prvního těsta si dáme do mísy 130 g hladké mouky a změklé máslo (250 g), 1/2 lžičky soli, asi 0.5 vody a rukou těsto dobře uhněteme. Utvoříme si máslovou kostku, kterou zabalíme do fólie a dáme ji do chladničky ztuhnout.

  • 3

    Druhé těsto: na vál si nasypeme 300 g hladké mouky, uděláme si důlek a dáme do něj 2 žloutky, lžíci octa, 0.5 -1 dl vody. Pomoci rukou a vidličky ingredience spojíme a pomalu přiléváme smetanu, kterou do těsta zapracujeme. Pak rukama uhněteme vláčné těsto, které rozválíme na čtverec, doprostřed dáme první máslové těsto. Okraje druhého těsta přeložíme přes sebe, rozválíme a znovu přeložíme. Takto celkem budeme překládat 4 x, až nám vznikne vláčné hladké listové těsto. Utvoříme si z něj obdélník, zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho do chladničky odpočinout na 2 hodiny.

  • 4

    Listové těsto pak rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle 3 mm a nakrájíme z něj proužky široké 3 cm. Tyto proužky navíjíme na kovové trubičky, které jsme si namočili do mírně osolené vody. Proužky těsta musíme navinout tak, aby se okraje překrývaly alespoň 2 - 3 mm. Trubičky poklademe na plech, který jsme opláchli vodou a potřeme je rozšlehaným mírně osoleným žloutkem. Pak je vložíme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme je při 200°C přibližně 10 - 15 minut dozlatova.

  • 5

    Vychladlé kremrole sundáme opatrně z kovových trubiček a plníme je jahodovou pěnou.

  • 6

    Jahodová pěna: v míse, kterou jsme si dali do hrnce s horkou vodou (vodní lázeň), budeme šlehat 8 bílků v tuhý sníh, do kterého zašleháme krupicový cukr. Když nám sníh začne houstnout přimícháme do něj pomalu rozmixované čerstvé jahody.

  • 7

    Sníh by měl mít hustou, ale lehkou konzistenci. Sníh dáme do plnícího sáčku se stříkacím nástavcem a kremrole naplníme.

  • 8

    Kremrole posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a podáváme.

Komentáře k receptu