Chalva ze slunečnicových semínek a sezamové pasty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1.5 hrnek Slunečnice loupaná
  • 4 polévková lžíce Med včelí
  • 3 polévková lžíce Sezamová pasta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 99 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 2 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 65.1 mg
  • Vláknina 1153.3 mg
  • Vitamín A 1153.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slunečnice-loupaná semínka nasucho opražíme v teflonové pánvi dozlatova. Pražíme je za stálého míchání pouze 1-5 minut, jakmile začnou zlátnout, odstavíme pánev z plotny. Semínka pak v mixéru rozmixujeme. Med rozehřejeme na 115°C, přidáme sezamovou pastu a pořádně zamícháme, aby se obě suroviny spojily. Pak rychle přimícháme rozmixované slunečnice, vyškrabaná semínka z jednoho vanilkového lusku a na pomaštěném válu pořádně směs prohněteme.

  • 2

    Pak ji zabalíme ji do celofánu a natlačíme ji do malé formy (kruh, ovál), nebo si vytřeme formu olejem a chalvu do formy natlačíme bez celofánu. Poté ji odložíme do chladničky na 5-6 hodin. Před podáváním ji krájíme na plátky.

Komentáře k receptu