Závin s ořechovou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 10 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 210 g Ořechy vlašské
  • 35 g Cukr krupice
  • 15 g Droždí
  • 120 g Cukr moučkový
  • 0.5 ks Citrony
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Hřebíček
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 0.125 l Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.166667 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1013 kcal
  • Sacharidy 113 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 193 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 218.9 mg
  • Draslík 317.7 mg
  • Vláknina 13207.6 mg
  • Vitamín A 13207.6 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.7 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Máslo umícháme s cukrem, přidáme žloutek, vejce, sůl, vanilku, nastrouhanou citronovou kůru a vše třeme cca 15 minut. Přidáme vykynutý kvásek připravený z droždí, trošky cukru a mouky. Přilijeme vlažnou smetanu, vmícháme mouku a vypracujeme těsto. Necháme vykynout na teplém místě.

  • 2

    Mezitím připravíme náplň. Svaříme vodu s cukrem, vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, skořici, vanilku, utlučený hřebíček, strouhané ořechy a za stálého míchání necháme ztuhnout.

  • 3

    Těsto rozválíme na tenký obdélník, potřeme ořechovou nádivkou, zatočíme do závinu, přemístíme na vymaštěný plech a necháme znovu vykynout.

  • 4

    Potřeme rozšlehaným vejcem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova. Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu