Ústřice s omáčkou Mornay
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 496 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 514 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 225.5 mg
 - Draslík 775.6 mg
 - Vláknina 357.7 mg
 - Vitamín A 357.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.3 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ústřice vyloupeme a šťávu přecedíme do hrnce. Ústřice vypláchneme, oddělené ulity omyjeme a osušíme.
 - 
                                2
V jiném hrnci rozpustíme 30 g másla, přidáme jemně nakrájenou šalotku a za stálého míchání dusíme 3 minuty. Vsypeme mouku a připravíme jíšku. Mícháme ji na mírném ohni asi 3 minuty (nesmí zhnědnout). Jíšku odstavíme z ohně a postupně přiléváme mléko. Pečlivě rozmícháváme vzniklé hrudky, přistavíme zpět na oheň, přidáme špetku muškátového oříšku, bobkový list a vaříme 5 minut. Omáčku přecedíme do čistého hrnce.
 - 
                                3
Šťávu z ústřic přivedeme k varu (můžeme ji doplnit vodou). Ponoříme do ní ústřice na 30 vteřin, vyjmeme je a vrátíme do ulit. Ze šťávy připravíme omáčku - přidáme sýr a zbylé máslo. Mícháme, až se vše rozpustí, osolíme a opepříme.
 - 
                                4
Každou ústřici přelijeme trochou omáčky a posypeme nastrouhaným parmazánem. Urovnáme je na plech a vložíme na několik minut pod gril.