Čočková polévka s houbami
Suroviny
- 100 g Čočka jedlá
 - 50 g Smetana 12% (konzumní)
 - 100 g Houby čerstvé
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 hrst Pažitka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 l Hovězí vývar základní
 - 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 345 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 179 g
 - Sodík 810 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 13.4 mg
 - Draslík 1007.5 mg
 - Vláknina 40806.5 mg
 - Vitamín A 40806.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Čočku důkladně propláchneme pod studenou vodou. Houby omyjeme a necháme okapat, pak oddělíme nožičky od kloboučků a kloboučky nakrájíme na plátky. Pažitku opláchneme pod studenou vodou a nasekáme na jemno.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme olej, krátce na něm osmažíme cibuli a mrkev, pak přisypeme čočku, přilijeme vodu, podle chuti opepříme a osolíme, zamícháme a vaříme přibližně 45 minut, až čočka změkne. Během vaření občas zamícháme.
 - 
                                3
Z hrnce slijeme vývara uvařenou čočku s mrkví a cibulí rozšleháme. Při šlehání přiléváme horký vývar a směs dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí. Pak přidáme smetanu, polévku důkladně promícháme a prohřejeme.
 - 
                                4
V pánvi rozehřejeme máslo a když začne pěnit, přisypeme nakrájené kloboučky hub a nožičky, rychle je osmažíme, opepříme a osolíme.
 - 
                                5
Polévku nalijeme do talířů, doprostřed dáme usmažené houby, posypeme nakrájenou pažitkou a podáváme.