Kompotovaná dýně s citronem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 353 kcal
 - Sacharidy 88 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 8 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 88 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 491.9 mg
 - Vláknina 3753.3 mg
 - Vitamín A 3753.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.3 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Použijeme zelenou dýni. Nakrájíme ji na pruhy, oloupeme a měkkou dužinu vyškrábeme. Pokrájíme ji na oddélníkové kousky a vložíme do poloviny množství vody smíchané s octem. Odložíme a necháme namáčet 24 hodin.
 - 
                                2
Poté scedíme, necháme okapat a dýni vložíme do zbytku vody svařené s cukrem. Přivedeme znovu k varu a vaříme, až dýně dostane sklovitý vzhled.
 - 
                                3
Citron a pomeranč důkladně omyjeme, kůru nakrájíme na nudličky a společně s hřebíčkem a šťávou vymačkanou z půlky citronu přidáme k dýni. Vše rozdělíme do sklenic a důkladně zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 100 °C sterilujeme po dobu 5 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uchováme ve studené a temné místnosti.