Marinované zelí po gruzínsku
Suroviny
- 250 ml Ocet vinný
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Zelí hlávkové bílé
 - 2 ks Kapie
 - 1 ks Červená řepa
 - 1 ks Celer bulvový
 - 3 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Bobkový list
 - 3 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 139 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 130 g
 - Sodík 266 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 848 mg
 - Vláknina 22621.1 mg
 - Vitamín A 22621.1 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 98.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hlávku zelí nakrájíme na osminky a spolu s rozkrojenou červenou kapií spaříme vařící vodou, dále doměkka uvaříme červenou řepu, celer a mrkev. Kapii nakrájíme na proužky, červenou řepu s celerem na hranolky a mrkev na kolečka.
 - 
                                2
Osminky zelí vložíme do keramické nebo porcelánové nádoby, proložíme nakrájenou zeleninou, bobkovým listem, sekanou petrželkou a celerovou natí a zalijeme horkým nálevem z vinného octa smíchaného 1:1 s vodou a svařeného s mletou paprikou a solí.
 - 
                                3
Nádobu uzavřeme a necháme stát na chladném místě 3 dny.
 - 
                                4
Podáváme jako přílohu k masu, bramborovým jídlům a slaným moučníkům.