Rizoto z vepřového masa

Hodnocení 2x 1x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10 porcí

Suroviny

  • 300 g Cibule
  • 750 g Vepřový ořez
  • 120 g Tuk
  • 25 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 800 g Rýže loupaná
  • 300 g Lečo sterilované
  • 200 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 1200 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 581 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 1120 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 70 g
  • Cholesterol 73.4 mg
  • Draslík 454.9 mg
  • Vláknina 5553 mg
  • Vitamín A 5553 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou plec nebo ořez omyjeme a nakrájíme na drobné kousky.

  • 2

    Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme ji na tuku dorůžova. Přidáme maso, mírně osmahneme, osolíme, opepříme a za občasného promíchání krátce podusíme.

  • 3

    Potom přidáme lečo, krátce podusíme, přidáme opranou a spařenou rýži, vodu a zvolna zavaříme. Pod poklicí dusíme doměkka.

  • 4

    Nakonec rizoto lehce promícháme.

  • 5

    Hotový pokrm tvarujeme v šálku, vyklopíme na nahřátý talíř a při podávání posypeme strouhaným sýrem.

Komentáře k receptu

  • Aleisa
  • 18.02.2017 17:47:57

Překlepla jsem se, do rizota si každý přidává, na co je zvyklý a má rád.

Odpovědět
  • Aleisa
  • 18.02.2017 17:44:03

Na tvarování používám nerezové tvořítko - kruh. Dostanou koupit o různém průměru. Je to lepší než hrníček. Má to tu výhodu, že se potravina dá shora umačkat a pak se kruh lehce a pomalu vytáhne nahoru. Podávám tak i např. vařené mačkané brambory apd. A jinak do leča si každý přidává, na co je zvyklý a co má rád

Odpovědět
  • Blaha
  • 16.02.2017 16:21:30

Bod 1 a 2 OK, já však místo leča používám zmrazenou polevkovou směs (zelenina), kterou samoastatně podusím na másle a ve finále vše smíchám v míse (tj. maso, zel. směs a rýži). Velmi se mi líbí nápad s tvarováním v šálku.

Odpovědět
  • Aleisa
  • 23.09.2015 17:22:21

Klasické rizoto z jídelen a meníčkových restaurací. Doma dělávám taky s lečem a tohle rizoto nám chutná. Může se připravit i tak, že se zvlášť dusí maso, zvlášť se připraví rýže a pak se vše smíchá dohromady a nechá chvíli v teple tzv. odležet. Rýži používám parboiled.

Odpovědět