Kachna pečená na medu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 330 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 5 g Celer bulvový
  • 300 g Cibule
  • 30 g Cibule
  • 15 g Cibule
  • 110 g Med včelí
  • 6 g Olej olivový
  • 30 g Rajčata
  • 30 g Sůl
  • 3 g Nové koření celé
  • 0.3 g Pepř černý celý
  • 5 g Petržel kořen
  • 39 g Karotka
  • 30 g Karotka
  • 4 g Olej slunečnicový
  • 0.9 ks Bobkový list
  • 0.5 ks Bobkový list
  • 0.05 l Víno červené
  • 0.6 l Voda pitná
  • 0.2 l Voda pitná
  • 0.5 l Vývar telecí
  • 3 kg Kachna mražená
  • 0.45 kg Kuřecí skelety
  • 0.5 kg Telecí kosti
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1175 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 107 g
  • Sodík 1236 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 99.8 mg
  • Vláknina 1906.7 mg
  • Vitamín A 1906.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvou nebo chlazenou kachnu dobře očistíme a zbavíme zbytků peří. Nahrubo nasekanou cibuli smícháme v pekáči s medem, mořskou solí, polovinou kuřecího základu Ambiente, vše dobře za studena promícháme a vetřeme důkladně do kachny zvenku i zevnitř. Kachnu v pekáči necháme 3 hodiny odpočívat.

  • 2

    Před pečením ji ještě potřeme trochou rozehřátého medu, aby získala tmavou zlatou barvu. Takto připravenou ji vložíme do trouby předehřáté na 105°C a pečeme bez obracení a podlévání 5 hodin. Po dopečení ji vyndáme, rozporcujeme a rozdělíme na talíře. Do pekáče přilijeme zbytek kuřecího základu demi-glace Ambiente, vše převaříme a šťávu přecedíme.

  • 3

    Servírujeme přelité šťávou s jemným houskovým knedlíkem.

  • 5

    Kuřecí základ Ambiente [47000]:

  • 6

    Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.

  • 7

    Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.

  • 8

    Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.

  • 9

    Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.

  • 10

    Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.

  • 12

    Demi-glace Ambiente [47029]:

  • 13

    Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200 °C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat.

  • 14

    Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu.

  • 15

    Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol.

Komentáře k receptu