Kachna na pomerančích s mandlovými kroketami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Brambory
  • 120 g Kečup
  • 60 g Mandle
  • 160 g Máslo čerstvé
  • 160 g Máslo čerstvé
  • 50 g Strouhanka
  • 17.14 g Olej rostlinný
  • 300 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Solamyl
  • 3 ks Pomeranče
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Kachna domácí
  • 3 l Voda pitná
  • 1.5 l Voda pitná
  • 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1533 kcal
  • Sacharidy 197 g
  • Tuky 63 g
  • Sodík 739 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 413.5 mg
  • Draslík 752.9 mg
  • Vláknina 26414.7 mg
  • Vitamín A 26414.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 64.7 mg
  • Vitamín E 3.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 67.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z kachny odstraníme poslední část křídel, očistíme ji, omyjeme, nakrájíme na 6 porcí, které částečně vykostíme.

  • 2

    Porce kachny vhodíme do hrnce se studenou vodou, rychle zahřejeme na 90°C a ihned scedíme.

  • 3

    V hluboké pánvi rozpálíme 100 g másla, porce dorůžova osmahneme, přilijeme suché bílé víno a 100 ml vody, osolíme, zakryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka.

  • 4

    Pomeranče umyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou a seřízneme z nich malým nožem co nejtenčí vrstvičku kůry. Tu nakrájíme na nudličky, povaříme 5 minut ve 1/4 l slané vody a scedíme.

  • 5

    Pomeranče oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka, z kterých odstraníme zrníčka, lehce je poprášíme paprikou a nahřejeme na pánvi s rozehřátým máslem (zbylých 60 g).

  • 6

    Do pánve s kachnou přidáme kečup a pomerančovou kůru, přivedeme k varu, zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody a chvilku povaříme.

  • 7

    Na talíř klademe porce kachny přelité omáčkou, na ně navršíme plátky pomerančů a obložíme mandlovými kroketami.

  • 8

    Mandlové krokety [56435]:

  • 9

    Brambory oloupeme, uvaříme ve slané vodě, ihned scedíme a prolisujeme do kastrolku. Přidáme přeškvařené máslo (bez vody), na plotně vařečkou 2 minuty propracováváme, přidáme žloutky a vypracujeme na tuhou hmotu. Tu necháme vystydnout, pak z ní na vále utvoříme 12 válečků, které obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve směsi strouhaných mandlí a strouhanky.

  • 10

    Takto připravené krokety smažíme na oleji dozlatova a ihned podáváme.

Komentáře k receptu