Pečená kachna na víně s pomeranči
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mrkev kořen
 - 80 g Cukr krupice
 - 1000 g Kachna domácí
 - 100 ml Ocet vinný
 - 100 ml Víno portské
 - 0.5 ks Celer bulvový
 - 3 ks Pomeranče
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 2 cl Likér pomerančový
 - 0.17 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 752 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 60 g
 - Sodík 204 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 113.7 mg
 - Draslík 662.2 mg
 - Vláknina 7778.3 mg
 - Vitamín A 7778.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 79 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kachnu opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme.
 - 
                                2
Drůbky (krk, žaludek, srdce a špičky křídel) vložíme do osolené vody. Oškrábeme zeleninu - mrkev, petržel a celer, pokrájíme na kostičky. Přidáme do hrnce k drůbkům a uvaříme vývar.
 - 
                                3
Předehřejeme troubu na 180 °C.
 - 
                                4
Na pekáč vlijeme olej, kachnu opečeme po všech stranách. Vložíme do trouby a podlijeme hotovým vývarem. Pečeme 60 minut do měkka. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou.
 - 
                                5
Z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče ostrouháme kůru. Svaříme ji v trošce vody, ze všech tří pomerančů potom vymačkáme šťávu.
 - 
                                6
Upečenou kachnu vyndáme z pekáče, šťávu přecedíme přes síto a odebereme z ní tuk.
 - 
                                7
Do pekáče dáme zkaramelizovat cukr s octem. Naředíme ho portským vínem a 250 ml vývaru z drůbků. Odpařujeme, dokud nezhoustne.
 - 
                                8
Rozmixujeme kachní játra a přidáme k nim máslo, lisujeme je do omáčky. Zahřejeme, ale už nevaříme. Přichutíme pomerančovým likérem a pomerančovou kůrou nakrájenou na nudličky.
 - 
                                9
Rozporcujeme kachnu a podáváme ji s omáčkou.