Pečený krocan s rýžovou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 230 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Rýže loupaná
  • 60 g Hrozinky
  • 60 g Ořechy vlašské
  • 60 g Švestky sušené
  • 120 g Játra kuřecí
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 80 ml Olej rostlinný
  • 500 ml Voda pitná
  • 400 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 4.5 kg Krocan
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1043 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 95 g
  • Sodík 500 mg
  • Bílkoviny 97 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 359.4 mg
  • Draslík 1310.9 mg
  • Vláknina 2882.2 mg
  • Vitamín A 2882.2 mg
  • Vitamín B6 2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.3 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytého a osušeného krocana osolíme vně i uvnitř a necháme alespoň 3 hodiny odležet. Rýži uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Hrozinky spaříme, sušené švestky bez pecek nakrájíme na nudličky, ořechy rozdrtíme, kuřecí játra nakrájíme na kostičky.

  • 2

    Na másle osmažíme játra s hrozinkami, švestkami a ořechy. Ochutíme skořicí a necháme zchladnout. Směs ovoce promícháme s vychladlou rýží, vyplníme nádivkou vnitřek krocana, otvor zašijeme a krocana vložíme do pekáče vymazaného olejem. Olejem potřeme i krocana, podlijeme vodou a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 3 hodiny. Během pečení přeléváme výpekem a je-li třeba, přilijeme vroucí vodu.

Komentáře k receptu