Krůtí pivní bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 200 g Celer bulvový
  • 500 g Krůtí krk
  • 150 g Mrkev kořen
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 150 g Petržel kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.24 polévková lžíce Olej olivový
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 775 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 226 g
  • Sodík 1626 mg
  • Bílkoviny 89 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 283.8 mg
  • Draslík 1709.8 mg
  • Vláknina 18057.1 mg
  • Vitamín A 18057.1 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 104 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Krůtí krky omyjeme, odblaníme a rozkrájíme na menší kusy.

  • 2

    Mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kusy.

  • 3

    V hrnci si rozehřejeme olej a maso se zeleninou pod pokličkou podusíme. Pak přilijeme 2,5 dl světlého piva, 7,5 dl slepičího vývaru, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat přibližně 30 minut.

  • 4

    Vývar scedíme a dáme do druhého dne vychladit. Druhý den sebereme omastek z povrchu bujonu, pak ho přivedeme k varu a odstavíme. Ochutíme solí, posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.

  • 5

    Slepičí bujon [28675]:

  • 6

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.

  • 7

    Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 8

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 9

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.

  • 10

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

Komentáře k receptu