Krůtí maso zapečené s bramborami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Krůtí prsa
  • 600 g Brambory
  • 140 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká
  • 300 g Fenykl sladký - hlíza
  • 300 g Karotka
  • 250 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 50 ml Olej rostlinný
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 0.25 ks Bujón zeleninový
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1288 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 100 g
  • Sodík 271 mg
  • Bílkoviny 59 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 284.3 mg
  • Draslík 1640.1 mg
  • Vláknina 16216.2 mg
  • Vitamín A 16216.2 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.1 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 52 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V 250 ml vody uvaříme zeleninový bujón, brambory uvaříme ve slupce v 750 ml vody, slijeme, necháme prochladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké a krátké hranolky, cibuli a fenykl nakrájíme nadrobno. Z 50 g másla a 30 g hladké mouky připravíme světlou jíšku. Krůtí řízky nakrájíme na nudličky. Sýr nahrubo nastrouháme.

  • 2

    Na 60 g másla zpěníme cibuli, přidáme fenykl a mrkev, vmícháme jíšku a zašleháme vývar se smetanou, přidáme 1/4 lžičku pepře a 1/4 lžičky soli. Směs na mírném plameni povaříme asi 10 minut.

  • 3

    V mezičase na oleji osmažíme krůtí maso, mírně osolíme a opepříme.

  • 4

    Dno zapékací mísy vymazané 30 g másla vyložíme polovinu plátků brambor, překryjeme masem, přelijeme polovinou zeleninové omáčky, rozložíme zbylé brambory, přelijeme druhou polovinou omáčky a v troubě předehřáté na 190°C pečeme zhruba půl hodiny.

  • 5

    Pět minut před koncem pečení směs zasypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme.

Komentáře k receptu