Plněné krůtí stehno s přílohou z jarní zeleniny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Cuketa
  • 100 g Chřest bílý
  • 100 ml Víno bílé
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Kapie
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 12 ks Cibulka jarní
  • 12 ks Karotka
  • 1 ks Krůtí stehna
  • 1 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 stroužek Česnek
  • 1 kg Hrachové lusky
  • 0.26 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 273 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 207 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 29.6 mg
  • Draslík 1291.6 mg
  • Vláknina 22609.5 mg
  • Vitamín A 22609.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 129.1 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Stehno omyjeme, horní masitější část vykostíme, poté maso horní části stehna rozprostřeme. V případě, že je někde plát příliš vysoký, skrojíme ho, odkrojený díl použijeme jako "záplatu" do míst, kde je maso tenké a prosvítá.

  • 2

    Příprava náplně: chřest neloupeme, pouze odkrojíme zdřevnatělé části stonků a opláchneme. Vložíme na 5 minut do vroucí osolené vody, ihned zchladíme ve vodě studené a necháme okapat. Očištěnou, zrníček zbavenou kapii nakrájíme na úzké proužky, oloupanou cibuli rozčtvrtíme, sůl s pepřem vetřeme do povrchu masa. Tam, kde vznikl prostor po kosti, vložíme lístky bazalky, chřest a kapii. Okraje masa přeložíme přes sebe, jehlicemi upevníme, poté stehy sešijeme. Plněné stehno ovážeme nití, aby se při pečení nerozpadlo, vložíme do zapékací mísy, obložíme nakrájenou cibulí, oloupanými stroužky česneku, pokrájeným řapíkatým celerem a zbylými proužky kapie.

  • 3

    Pokapeme olejem, vínem, přikryjeme alobalem. Vložíme do trouby, předehřáté na 180°C, pečeme 70 minut do měkka. Poté alobal sejmeme a upečeme do červena. Upečené stehno necháme mírně vychladnout, poté z něj odstraníme nit, jehlici a maso nakrájíme. Spodní část stehna porcujeme až při servírování.

  • 4

    Příprava přílohy: v době, kdy se maso peče, zeleninu očistíme, opláchneme, ploché lusky hrášku odložíme stranou. Mrkev a cukety nakrájíme na kostky, cibulky i s natí ponecháme vcelku. Zeleninu (vyjma hrášku) vložíme na rozehřátý olej, podlijeme 2 lžícemi vody a dusíme 12 minut. Osolíme až na závěr.

  • 5

    Upečené a naporcované maso posypeme nasekanou petrželkou, přelijeme šťávou z výpeku a servírujeme se zeleninovou přílohou.

Komentáře k receptu