Kuřecí játra a vepřové maso v terině

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 170 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Játra kuřecí
  • 200 g Slanina vepřová
  • 200 g Vepřová plec
  • 300 g Vepřový bok
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Směs pěti vůní
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cibulka jarní
  • 1 polévková lžíce Husí sádlo
  • 4 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 3 polévková lžíce Brandy
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 729 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 710 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 335.7 mg
  • Draslík 469.3 mg
  • Vláknina 2292.2 mg
  • Vitamín A 2292.2 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.2 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V pánvi opečeme na husím sádle (může být i vepřové sádlo) doměkka cibuli, asi 5 minut. Přidáme na kousky nakrájená játra a za stálého míchání opékáme dalších 5 minut. Přilejeme brandy, necháme pár sekund zahřát a zapálíme. Když plameny uhasnou, sporák vypneme.

  • 2

    Vepřový bůček bez kosti i vepřovou plec pomeleme a důkladně promícháme s nakrájenou polovinou slaniny, přidáme opečená játra s cibulí, nasekané jarní cibulky, lžičku směsi koření quatre épices (černý pepř, bílý pepř, mletý hřebíček, mletý zázvor, muškátový oříšek – viz poznámka), vejce, smetanu, tymián, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Směs naplníme do teriny, ozdobíme plátky slaniny a přiklopenou nebo uzavřenou alobalem dáme do pekáče, do něhož nalijeme vařící vodu tak, aby sahala do poloviny teriny a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 2 hodiny. Pokrm podáváme teplý nebo studený.

Komentáře k receptu