Bujon se štěrbákem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 100 g Petržel kořen
 - 200 g Štěrbák zahradní
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 2 špetka Sůl
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 576 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 135 g
 - Sodík 847 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 185 mg
 - Draslík 1144.8 mg
 - Vláknina 14264.8 mg
 - Vitamín A 14264.8 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 53.7 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté vnější listy štěrbáku pokrájíme na nudličky. Bazalkové omyté listy pokrájíme na tenké proužky.
 - 
                                2
V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle zeleninu podusíme, zalijeme 1 litrem slepičího bujonu, promícháme, dochutíme solí a podáváme. Slepičí bujon [28675]:
 - 
                                3
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
 - 
                                4
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                5
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                6
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                7
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.