Slepičí consommé s játry a jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 100 g Jablka
  • 250 g Játra kuřecí
  • 300 g Kuřecí prsa
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 100 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 0.5 dl Víno madeira
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 804 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 145 g
  • Sodík 863 mg
  • Bílkoviny 88 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 460.6 mg
  • Draslík 1454.8 mg
  • Vláknina 12314.3 mg
  • Vitamín A 12314.3 mg
  • Vitamín B6 2.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 65.4 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá kuřecí prsa osušíme, pokrájíme je na malé kostičky, které odložíme do mísy, opepříme a polijeme 0,5 dl Madeiry, promícháme a marinujeme 20 minut. Očištěná a omytá kuřecí játra pokrájíme na kousky. Omytá a oloupaná jablka zbavíme jadýrek a pokrájíme na kostičky. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. V hrnci si rozpustíme máslo, na něm podusíme játra, po chvilce přidáme jablka, promícháme a spolu dusíme 2-4 minuty. Směs zalijeme 1 l slepičího bujonu, přivedeme k varu, vložíme do něj marinované maso a pomalu vaříme

  • 2

    8-10 minut. Dochutíme solí a podáváme ozdobené pažitkou.

  • 3

    Slepičí bujon [28675]:

  • 4

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 5

    Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.

  • 6

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

Komentáře k receptu