Slepičí consommé s masem a sýrem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 300 g Kuřecí prsa
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 200 g Sýr Gorgonzola
 - 100 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 2 ks Cibule
 - 2 špetka Sůl
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 0.5 dl Víno madeira
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 842 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 135 g
 - Sodík 1717 mg
 - Bílkoviny 90 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 283 mg
 - Draslík 1278.6 mg
 - Vláknina 11200.7 mg
 - Vitamín A 11200.7 mg
 - Vitamín B6 1.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 52 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a pokrájíme na nudličky. Dáme je do mísy, opepříme citronovým pepřem, polijeme 0,5 dl Madeiry, promícháme a marinujeme 30 minut. Sýr gorgonzolu v misce rozmícháme vidličkou. Omytou petrželku drobně pokrájíme a odložíme do misky.
 - 
                                2
Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, vložíme do něj marinované maso, které pomalu vaříme 8-10 minut. Po 5 minutách vaření postupně přidáváme sýr, mícháme až do rozpuštění a dochutíme solí. Slepičí consommé s masem a sýrem podáváme posypané petrželkou.
 - 
                                3
Slepičí bujon [28675]:
 - 
                                4
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                5
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                6
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.