Krůtí pivní bujon
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 200 g Celer bulvový
 - 500 g Krůtí krk
 - 150 g Mrkev kořen
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 150 g Petržel kořen
 - 100 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.24 polévková lžíce Olej olivový
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 775 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 226 g
 - Sodík 1626 mg
 - Bílkoviny 89 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 283.8 mg
 - Draslík 1709.8 mg
 - Vláknina 18057.1 mg
 - Vitamín A 18057.1 mg
 - Vitamín B6 1.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 104 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Krůtí krky omyjeme, odblaníme a rozkrájíme na menší kusy.
 - 
                                2
Mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kusy.
 - 
                                3
V hrnci si rozehřejeme olej a maso se zeleninou pod pokličkou podusíme. Pak přilijeme 2,5 dl světlého piva, 7,5 dl slepičího vývaru, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat přibližně 30 minut.
 - 
                                4
Vývar scedíme a dáme do druhého dne vychladit. Druhý den sebereme omastek z povrchu bujonu, pak ho přivedeme k varu a odstavíme. Ochutíme solí, posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.
 - 
                                5
Slepičí bujon [28675]:
 - 
                                6
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
 - 
                                7
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                8
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                9
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                10
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.