Proso se slepicí a kari
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
 - 50 g Mrkev kořen
 - 37.5 g Pórek
 - 25 g Petržel kořen
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 ks Cibule
 - 1.25 l Voda pitná
 - 0.62 dl Víno bílé
 - 0.25 kg Slepice
 - 0.25 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.25 polévková lžíce Sůl
 - 0.25 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.25 polévková lžíce Bazalka
 - 0.25 polévková lžíce Libeček
 - 0.25 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 134 kcal
 - Sacharidy 5 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 193 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 46.3 mg
 - Draslík 246.5 mg
 - Vláknina 2787.2 mg
 - Vitamín A 2787.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.6 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Proso 2 x spaříme vařící vodou a vložíme do hrnce. Zalijeme 6 dl slepičího bujónu a vaříme 35 minut do měkka.
 - 
                                2
Maso z uvařené slepice obereme, pokrájíme na malé kousky, proso ochutíme lžičkou kari, dosolíme podle chuti mořskou solí a promícháme s masem. Petrželku kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme.
 - 
                                3
Proso se slepicí položíme na talíře, posypeme petrželkou kudrnkou a podáváme.
 - 
                                4
Slepičí bujon:
 - 
                                5
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                6
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                7
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.