Loštická zapečená slepice na smetaně
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 100 g Mrkev kořen
 - 20 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 40 g Petržel - nať
 - 100 g Sádlo škvařené
 - 100 g Houby čerstvé
 - 400 g Nudle široké
 - 100 g Petržel kořen
 - 200 g Tvarůžky olomoucké malé
 - 250 ml Zakysaná smetana
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 2 l Voda pitná
 - 1.2 kg Slepice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 650 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 57 g
 - Sodík 1130 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 139.4 mg
 - Draslík 581.7 mg
 - Vláknina 4394.5 mg
 - Vitamín A 4394.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 30.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce s vodou vložíme očištěnou slepici, celer, petržel, mrkev, bobkový list, pokrájené houby a cibuli a pozvolna vaříme na mírném ohni asi 45 minut. Hotovou slepici vyjmeme, vývar scedíme a do čistého vývaru dáme vařit široké nudle. Zatím slepici zbavíme kostí a kůže a maso nakrájíme na kusy. Na dvou lžících sádla osmahneme cibuli nadrobno a kousky slepice na ní zprudka opečeme ze všech stran. Mezitím vařené nudle scedíme a necháme okapat. Okapané nudle promícháme s masem, zalijeme zakysanou smetanou, osolíme, opepříme, vmícháme na kousky nakrájené tvarůžky a nasekanou petržel. Směs přemístíme do bohatě sádlem vymazaného pekáče a zapečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.