Zlatý šumavský vývar
Suroviny
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý celý
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 ks Slepice
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2.2 l Voda pitná
 - 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 686 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 96 g
 - Sodík 515 mg
 - Bílkoviny 96 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 296.9 mg
 - Draslík 1081.4 mg
 - Vláknina 6723.6 mg
 - Vitamín A 6723.6 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 54.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dobře očištěnou a vykuchanou slepici omyjeme, rozporcujeme a dáme do hrnce se studenou vodou. Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel a nepokrájenou zeleninu vložíme ke slepici. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu tak, aby voda jen mírně probublávala. Oloupané cibule drobně pokrájíme, v pánvi na másle zpěníme a dáme do vody ke slepici. Ještě přidáme sůl, celý černý i bílý pepř, nové koření, snítky omytého kopru, petrželovou a libečkovou nať.
 - 
                                2
Slepici vaříme 90-120 minut. Když je slepice měkká, vyjmeme ji, vývar přecedíme, maso ze slepice nakrájíme na kousky a vrátíme zpět do vývaru. Omytou pažitku a petrželku kudrnku drobně pokrájíme.
 - 
                                3
Bylinky rozdělíme do talířů, nalijeme zlatý vývar s masem a podáváme.