Slepice ála frikasé
Suroviny
- 200 g Artyčoky
 - 200 g Celer bulvový
 - 200 g Chřest bílý
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 50 g Petržel - nať
 - 100 g Žampiony čerstvé
 - 100 g Petržel kořen
 - 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 250 ml Víno bílé
 - 250 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 560 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 102 g
 - Sodík 609 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 267.1 mg
 - Draslík 1035.1 mg
 - Vláknina 15127.6 mg
 - Vitamín A 15127.6 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 68 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slepičí bujón [28675]:
 - 
                                2
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme, očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína, přidáme libeček, petrželovou i celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                3
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, poté ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                4
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a využijeme ho k přípravě zadělávané slepice.
 - 
                                5
Oloupeme chřest, pokrájíme ho na kousky, v kastrolu rozehřejeme třetinu másla a chřest na něm podusíme. Přilijeme osolenou vodu, 15 minut vaříme. Očistíme žampiony, pokrájíme je a čtvrtiny. Vložíme do kastrolu druhou třetinu másla a žampiony na něm podusíme.
 - 
                                6
Na zbylé třetině másla zpěníme mouku, postupně k ní přiléváme víno i vývar, osolíme, opepříme, 15 minut vaříme.
 - 
                                7
Omyjeme artyčoky a použijeme z nich jenom srdíčka. Ta rozkrájíme na čtvrtiny, vložíme do omáčky, přidáme povařený chřest a podušené žampiony. Omáčku nakonec dochutíme citronovou šťávou a povaříme.
 - 
                                8
V misce ve smetaně rozšleháme žloutky, vmícháme je do omáčky, zahřejeme, ale už nevaříme. Nakonec omáčkou přelijeme kousky slepice a posypeme posekanou petrželkou.