Burgundská hovězí pečeně
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 50 g Citrony
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 37.5 g Slanina vepřová
 - 25 g Sůl
 - 150 g Tuk
 - 50 g Cukr krupice
 - 250 g Zelenina kořenová
 - 3 g Divoké koření celé
 - 750 g Hovězí maso zadní
 - 50 g Protlak rajčatový
 - 100 ml Víno červené
 - 50 ml Ocet kvasný lihový
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 327 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 1066 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 60.3 mg
 - Draslík 42.7 mg
 - Vláknina 2440 mg
 - Vitamín A 2440 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí maso omyjeme, osušíme, protkneme slaninou a osolíme.
 - 
                                2
Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, osmažíme s divokým kořením na tuku dozlatova a přidáme cukr. V tomto základu maso krátce opečeme.
 - 
                                3
Potom maso zalijeme částí vlažné vody, přidáme omytý citron nakrájený na plátky, rajčatový protlak a zastříkneme octem. Přikryjeme poklicí a maso dusíme v troubě doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vlažnou vodou.
 - 
                                4
Maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, zasmahneme, zalijeme vodou a rozšleháme. Za občasného míchání vaříme 20 minut.
 - 
                                5
Nakonec do omáčky přilijeme červené víno a ještě krátce převaříme.