Lasagne s mletým masem a bešamelovou omáčkou
Suroviny
- 130 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 400 g Rajčata
 - 60 g Sýr Parmezán
 - 10 g Bazalka
 - 250 g Těstoviny Lasagne
 - 400 g Hovězí maso mleté
 - 150 ml Víno červené
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 3 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Celer - nať
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cuketa
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 l Mléko odtučněné
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 632 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 468 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 74.1 mg
 - Draslík 475.2 mg
 - Vláknina 5144.8 mg
 - Vitamín A 5144.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.7 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na pánvi si rozehřejeme olej, na kterém opečeme za občasného míchání najemno nakrájenou mrkev, celer a cibuli, poté přidáme mleté maso a opékáme 5 minut, nezapomínáme míchat. Když je maso skoro hotové přidáme sůl a pepř a 5 minut maso ještě opékáme.
 - 
                                2
Nakonec přilijeme víno a vaříme další 3 minuty. Přidáme rajčatový protlak, rajčata, cuketu a bazalku. Snížíme teplotu na minimum a vaříme další hodinu bez pokličky. Směs stále nezapomínejte občas promíchat a po případně dochutit.
 - 
                                3
Než se nám směs uvaří, připravíme si bešamelovou omáčku. V kastrolu rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a 1 minutu vaříme. Poté postupně přidáváme mléko a vaříme 10 minut. Když nám začne omáčka tuhnout přidáme muškátový oříšek a parmazán, ochutíme pepřem se solí. Necháme vychladnout. Předehřejeme si troubu na 180°C.
 - 
                                4
Čtvrtinu omáčky rozetřeme na dno zapékací mísy a položíme 3 plátky lasagní a přikryjeme zbytkem masové směsi. Směs překryjeme polovinou zbylé omáčky a pokryjeme vrstvou lasagní, na kterou rozetřeme zbytek bešamelové omáčky. Posypeme parmazánem a na vrch naklademe kostičky másla a posypeme pepřem.
 - 
                                5
Můžeme péct. Po třiceti minutách pečení zvýšíme teplotu na 200°C a pečeme 15 minut, aby byl povrch křupavý. Po vyjmutí z trouby lasagne hned nekrájíme, počkáme 5 minut a až potom nakrájíme a podáváme.