Dort z brambor

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 3 ks Pórek
  • 6 ks Šalotka
  • 1 hrst Petržel - nať
  • 1 hrst Tymián čerstvý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 10 dkg Sýr Parmezán
  • 1.5 kg Brambory
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 462 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 387 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 86 g
  • Cholesterol 11.3 mg
  • Draslík 1955.5 mg
  • Vláknina 19595.2 mg
  • Vitamín A 19595.2 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 68.3 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kolečka. Pórek opláchneme a také pokrájíme na kolečka, šalotky oloupeme, nasekáme nadrobno, na jemno sekáme petrželovou nať. Parmezán nastrouháme.

  • 2

    Do hluboké formy na pečení dáme mastnou fólii. Na pánvi rozpálíme olej a na něm přibližně 15 minut smažíme pórek, šalotky i tymián dokud nezměknou a nemají zlatavý nádech. Pak přidáme petrželovou nať, podle chuti osolíme a opepříme.

  • 3

    Přibližně polovinu bramborových koleček naskládáme na dno formy, na ně dáme třetinu smažené pórkové směsi. Vložíme další vrstvu brambor, na ně opět směs a tak pokračujeme až do vyčerpání připravených surovin. Zcela nahoře musí být brambory.

  • 4

    Vše zalijeme smetanou, na ni nasypeme nastrouhaný Parmezán smíchaný s paprikou.

  • 5

    Pečeme v troubě předehřáté na 210 stupňů asi 40 minut, dokud brambory nezměknou. Posléze necháme 5 minut zchadnout a ještě teplé podáváme.

Komentáře k receptu