Cuketa ve vinném těstíčku se sýrovým dipem
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 300 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 10 g Droždí
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 2 ks Cuketa
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 0.05 l Olej fritovací
 - 4 dl Víno portské
 - 1.5 dl Smetana čerstvá ke šlehání
 - 1 polévková lžíce Řeřicha
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 964 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 1417 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 178.9 mg
 - Draslík 425.7 mg
 - Vláknina 5201.6 mg
 - Vitamín A 5201.6 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme a oloupeme cuketu, nakrájíme ji na hranolky velikosti sousta, silné přibližně 1.5 cm. osolíme je o ochutíme citrónovým pepřem.
 - 
                                2
Připravíme si těstíčko. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do mísy nasypeme mouku, rozdrobíme droždí, přidáme 2 žloutky, víno, sůl a těsto dobře promícháme a necháme kynout 15 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který potom zapracujeme do těsta.
 - 
                                3
Na sýrový dip si do mísy nastrouháme plísňový sýr Nivu a promícháme ji se smetanou. Omyjeme řeřichu, drobně ji pokrájíme a přidáme k sýru. Dip dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                4
Ve fritovacím hrnci si rozehřejeme na správnou teplotu olej. Kousky cukety namočíme do těstíčka, opatrně je vkládáme do horkého oleje a smažíme dozlatova.
 - 
                                5
Kousky usmažených cuket dáme okapat na papírovou utěrku. Servírujeme je teplé i studené se sýrovým dipem.